Еднофамилна жилищна сграда-кв. – Бояна 1

ИСТОРИЯТА: През 70-те години на 20 ти век желаещите да притежават къща купували своят проект в книжарница на пл. “Славейков”. Това е историята на една такава сграда, построена без основи-и носеща конструкция върху морени.
След поредна смяна на притежателите си сградата попада в компютъра на архитект Ненкова.

НОВИЯТ СОБСТВЕНИК: До избистряне на конкретното решение изминават почти две години.Желанията са различни, функционалното винаги надделява. Собственика цени рационалното , Вълнуват го истински предмети от началото на века.Обича изкуството, обича да изучава себе си и света, в рационалното му измерение. Склонноста към максимално опознаване на детайла често създава спорове ,но решенията винаги са добре обмислени.
Особеното отношение към светлината-в никакъм случай не натрапчива и по-скоро слаба, води до решения за преобладаващо осветяване с отразена светлина. Употребата на щори омекотява осветеноста на прозорците.

РЕШЕНИЕТО: След конструктивното укрепване , става ясно че е възможно увеличаване на съществуващата светла височина ,както и изцяло разрушаване и ново изграждане на второто ниво на сградата. От местоположението на парцела на оживена улица, възникват множеството възможности и желания сградата да събере функциите на заведение,офис и жилище.
Жилището намира логично място към двора, а офиса и заведението са разположени към шумната зона.
Решението е в максимално прочистване на отломките от типовия проект, увеличаване и уедряване на всички пространства , опростяване на детайли и свеждане на видовете материали до разумен брой.
Пробива в пространството към второто ниво на жилищния етаж заема мястото за формална връзка между стария и нов вход на сградата, както и осигурява осветеност в преддверието на зоната пред спалните.

ЗА ИНТЕРИОРА: Задължително без имитации. Очевидно малко вещи но с определена история.
В този интериор изборът на предмети започва с оригинални изработки на столове от витослепена дървесина от фабриката на г-н…….Тонет – 1920 година . В последствие мозайката се допълва от осветителните тела : Висящо осветително тяло от стъкло произведено в началото на века и стоящия лампион на Mariano Fortuny y Madrazo-1907 произведено от фирма “Pallucco” –Италия през 1985 година.
Направените крачки в миналото ,а и общото пристрастие към дървени повърхности определят наличието на големи петна заети от естествен дъб. Всички настилки части от тавани ,стени и маси, дограми, вътрешни врати и щори са изпълнени от масив или фурнир в естествения цвят на дъба. Металът и стъклото са сведени до възможния минимум.
Без столът Tom Vac na Ron Arad / 1997/ – интериорът дълго остава суров .Макар и често употребяван приятното излъчване на този предмет омекотява и става неизбежен участник в мозайката.

За КРЕСЛОТО “HAGA”-проект на Fabio Azzolina+Carlo Tambolini ,продукт на фирма “MOS”-Италия
Представя пряката зависимост между форма и функция. Огъната плоча от слоеста дървесина в която са изпълнени прорези –съответно седалка, подлакътници и гръб.Дъното /гръб /на плочата е с фурнир от Зебрано.Опорната конструкция е тръбна.